U ARE HERE: MOLEN DE STER

Omgeven door de drukte van de Utrechtse straten bevindt zich sinds 1739 al een dikke unit van een oud-Hollands vernuft: Molen de Ster!

Ondanks dat deze molen al het één en ander heeft doorstaan, draaien de robuust uitziende wieken nog steeds door. En eenmaal door de klassieke deur van het molencafé binnen te zijn gelopen, ontmoet ik Piet en Mikkie, twee enthousiaste medewerkers van deze houtzaagmolen.

De molen is gebouwd in een tijd dat de omgeving nog vrij leeg stond. Er waren toen nog geen hoge gebouwen in de buurt waardoor deze molen flink de wind van voren kreeg. Hierdoor werd Molen de Ster gauw een begrip in de wijk, en nu, ondanks de respectabele leeftijd van dit gemaal wordt er nog steeds gebruik gemaakt van haar zaagkunsten.

Momenteel wordt er veel meer gedaan dan waarvoor de molen in eerste instantie voor bedoeld was. Met meer dan vijftig medewerkers (vrijwilligers en betaald personeel) worden hier onder andere bedrijfsfeesten, concertjes en trouwerijen georganiseerd. Dat is natuurlijk ook niet gek; de locatie waar de molen zich op bevindt is een mini rust-oase waarvan je niet zou verwachten dat deze zich in een bedrijvige stad als Utrecht zou bevinden. Ontspannen en chill dus, een prima locatie om een fraai (Utrechts) biertje open te trekken.

Op zaterdag is de molen open voor het publiek. Je kunt dan een uitgebreide rondleiding krijgen door de molen en afhankelijk van de hoeveelheid wind die er staat wordt er dan ook gezaagd. Mocht je denken van: “nou, ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe zo’n molen er van binnen uit ziet”, dan moet je zeker even een kijkje wagen. Gezelligheid gegarandeerd!

Beeld: Anky Gunther

Adres: Molenpark 3

Open op zaterdagen van 13:00 tot 16:00

Meer informatie: www.molendester.nu